Home  »  Begrippen  »  Genade
  • Register

Genade

biddende-handenBij genade denken de meeste mensen aan vergeving. Elk mens heeft genade nodig omdat hij of zij gezondigd heeft. Daarom heeft de mens, en vooral de godsdienstige mens, het woord "genade" zo lief. Maar wie denkt dat de genade alleen vergevend is en bovendien denkt dat er genoeg genade is, kan makkelijk in de valkuil terecht komen dat "zondigen toch niet zo erg is, want er is genoeg genade voor handen". Als je het zo hebt, dan verander je de genade van onze God in schaamteloosheid. Lees maar eens in Judas, vers 4.

Genade betekent niet alleen vergeving, maar ook hulp. Eén van de krachtigste bijbelverzen in de bijbel zegt dat er een troon der genade is waar ik naar toe kan gaan om hulp te krijgen op de juiste tijd. Lees Hebreeën, hoofdstuk 4 vers 16. De genade is er niet alleen mijn zonde te vergeven, maar ook om mij op te voeden, zodat ik hulp krijg om niet verder te gaan met zondigen.

Wanneer heb ik genade nodig op de juiste tijd? Dat kan ik illustreren met een voorbeeld. Als ik dreig te vallen en iemand biedt mij een helpende hand zodat ik staande blijf, dan heeft die persoon mij op de juiste tijd geholpen. Als ik was gevallen, en de persoon helpt mij daarna overeind, is dat fijn, maar de hulp is te laat gekomen. Ik ben namelijk gevallen. De juiste tijd voor elk mens is de tijd van verzoeking, waar ik verzocht wordt om te zondigen. Als ik dan op tijd de toegestoken helpende hand grijp, val ik niet in de verzoeking, maar blijf ik staande. Anders gezegd, dan heb ik overwinning op de zonde.

Vergeving van zonden zou je de bedekkende genade kunnen noemen, want mijn zonden worden vergeven. Ze worden niet meer gezien, maar de zonde is nog niet weggenomen. Hulp om niet meer te zondigen kun je de ontdekkende genade noemen, want bij de troon der genade krijg ik de waarheid over mij zelf te zien, wat er bij mij weggereinigd moet worden. Daar krijg ik hulp om mij verder van de zonde te reinigen. Ik ontdek dat ik zonde heb en dat er genade genoeg is om die zonde weggereinigd te krijgen. Daar krijg ik te zien: Al zit ik nog zo aan de zonde vast, toch kan ik door genade worden bevrijd en overwinning krijgen.

Als er genade genoeg is, is dit om de zonde weg te reinigen en niet om die te bedekken!

Voor mij is het geen troost, dat de genade zó groot is dat ik - al is de zonde mij de baas - toch wel naar de hemel ga. Mijn geloof is, dat de genade zó groot is dat ik geen slaaf van de zonde hoef te zijn. Dat betekent voor mij en mijn omgeving een hemel op aarde. Jezus is naar de aarde gekomen, vol van genade en waarheid. Lees maar eens in het evangelie van Johannes, hoofdstuk 1, vers 14 tot en met 17. Als Jezus was gekomen vol van genade, maar zonder waarheid, was ik in mijn onwetendheid en zonde gebleven en had de genade mij alleen maar bedekt. Daar word je een huichelaar van. Maar nu Hij is gekomen met genade en waarheid, kan mijn leven heerlijkheid brengen voor mijzelf en mijn omgeving.

 

Accordeon Menu

Bezoekers Online

We hebben geen gasten en geen leden online